De 41-jarige Eduard M. uit Nieuwegein is dinsdagmiddag door de rechter in Urecht veroordeeld tot een celstraf van zes jaar wegens twee verkrachtingen en drie aanrandingen in Utrecht. 

Het Openbaar Ministerie (OM) had acht jaar cel tegen M. geëist.

M. dwong volgens de rechter in 2013 en 2014 twee studenten in de Utrechtse binnenstad tot orale seks. Hij gebruikte daarbij een keer een nepwapen, en een keer een mes. De zaken zorden voor veel onrust onder Utrechtse studentes. 

M. werd 24 oktober 2014 als verdachte aangehouden. Dat was kort nadat DNA uit sperma uit de drie zaken verwantschap vertoonde met dat van zijn broer in de Nederlandse DNA-databank, een onderzoek dat sinds 2012 mogelijk is.

Verkeerde wiet

Het NFI stelde daarna een 100 procentmatch met DNA van M. vast. De Nieuwegeinse verdachte ontkent dan ook niet. Maar hij zegt dat hij zich de twee verkrachtingen en aanranding niet herinnert. Dat wijt hij aan het roken van verkeerde wiet.

De psychiater en officier van justitie geloven dat specifieke geheugenverlies niet: hij kan namelijk ook niks zeggen over de wapens, die hij al bij zich gehad moest hebben terwijl zijn geheugen nog wel werkte. In een brief aan zijn vrouw schreef M. dat hij iets heel ergs heeft gedaan, door verkeerde wiet.

Eduard M. is niet dezelfde als de onlangs opgepakte vermeende serie-verkrachter Gerard T. (51, ook uit Nieuwegein), die bij de Uithof tussen 1995 en 2001 meerdere vrouwen zou hebben verkracht.