De Goudse burgemeester Milo Schoenmaker zet tijdens de demonstratie komende zaterdag van Pro Patria (voor het vaderland) extra surveillance in bij de drie moskeeën in Gouda. 

Dat is dinsdag duidelijk geworden na een gesprek dat hij had met het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO).

Pro Patria demonstreert zaterdag tussen 13.00 en 15.00 uur bij het gemeentehuis tegen fundamentalistische moslims. Het contactorgaan uitte zaterdag zijn zorg over het protest, waar de burgemeester vrijdag toestemming voor heeft gegeven. Het CMO riep de burgemeester op om de demonstratie niet te laten plaatsvinden.

Said Boukayouh, woordvoerder van de drie Goudse moskeeën, zegt dinsdag niet achter de oproep van het CMO te staan. ''Wij zijn niet bij het CMO aangesloten en staan ook niet achter de oproep van deze, voor ons verder onbekende organisatie'', aldus Boukayouh.

Hoe verwerpelijk hij Pro Patria ook zegt te vinden, ''ook deze actiegroep heeft recht te demonstreren. We moeten als moslims niet alleen maar dingen goed vinden die ons toevallig goed uitkomen. Dat zou hypocriet zijn.''

Stil protest

Het gaat zaterdag om een stil protest. ''Wij zij erg blij met de surveillance'', zegt Yassin Elforkani van het CMO. ''Niet dat we signalen hebben dat er iets staat te gebeuren, maar in de moskeeën krijgen kinderen op zaterdag wel onderwijs. We willen voorkomen dat er met hen wat zou kunnen gebeuren.''

Of er een tegendemonstratie komt, is vooralsnog onduidelijk. Elforkani maakte zich daar zaterdag wel zorgen over. Het stadsbestuur houdt in de voorbereidingen wel rekening met een eventuele tegendemonstratie.

Schilderswijk

Pro Patria demonstreerde eerder tegen fundamentalistische moslims. De organisatie ging voor het eerst de straat op in augustus. De demonstratie in de Haagse Schilderswijk liep volledig uit de hand toen jongeren uit de wijk stenen gooiden en er een confrontatie ontstond met de betogers. Den Haag verbood daarop demonstraties in de Schilderswijk en daarna in alle woonwijken.