Een zandsculpturenexpositie in Zuidlaren wordt grotendeels gesloten, nu veel beelden beschadigd zijn geraakt door de aardbeving twee weken geleden bij Kropswolde. 

Het Sculpture Park kan de veiligheid van bezoekers niet langer garanderen, meldt directeur John Franke dinsdag.

Meer dan de helft van de zandbeelden raakte beschadigd door de beving, die een kracht had van 1,9 op de schaal van Richter. Een 7 meter hoog beeld van een gletsjer is in tweeën gebroken en staat op instorten. Franke zegt te vrezen dat bezoekers bedolven raken onder vele kuub zand.

De directeur kreeg van een expert op het gebied van zandsculpturen het dringende advies een gebied van 5 meter rondom het beeld af te zetten voor het publiek. "Dat betekent automatisch dat 75 procent van de expositieruimte niet meer bezocht kan worden" aldus Franke.

Kwetsbaarder

Volgens de directeur loopt de schade in de tonnen. Omdat Zuidlaren buiten het bevingsgebied valt, weigert de NAM de schade te vergoeden.

Een woordvoerder van de NAM erkent dat zandsculpturen kwetsbaarder zijn dan gebouwen, maar ziet daarin vooralsnog geen reden een uitzondering te maken.

Het Sculpture Park beraamt zich op juridische stappen tegen de NAM. Franke benadrukt dat de overige exposities in het Sculpture Park wel open blijven.