Italiaanse voetbalfans gaan donderdag met een speciale voetbaltrein van Amsterdam Centraal naar De Kuip in Rotterdam voor de wedstrijd Feyenoord-AS Roma. 

Ze worden begeleid door politieagenten en Service en Veiligheid-personeel van de NS. Op de terugweg worden twee treinen ingezet, aldus een woordvoerder van de NS.

Voor de Europa League-wedstrijd Feyenoord-AS Roma donderdag in Rotterdam worden ruim 2.400 Italiaanse fans verwacht. Een groot gedeelte komt via Schiphol naar Nederland.

De Rotterdamse politie krijgt hulp van Italiaanse collega's en worden bijgestaan met kennis en advies. Ook zal er een noodbevel van kracht zijn. Dit geeft de politie de mogelijkheid om rellende supporters snel uit de stad te weren. 

Veiligheidsmaatregelen

Feyenoord heeft bovendien nog meer veiligheidsmaatregelen genomen. ''Om het zekere voor het onzekere te nemen'', meldt de club dinsdag op de website.

Er zijn extra bufferzones ingericht en er is extra personeel ingehuurd om supportersgroepen van beide clubs uit elkaar te houden. Stadion De Kuip gaat ook al twee uur voor aanvang van de wedstrijd open.

Op station Rotterdam Centraal houdt de Feyenoord Fanshop donderdag de deuren gesloten. Volgens de club zal het gros van de Italiaanse fans met georganiseerd vervoer naar het stadion reizen, maar is niet uit te sluiten dat een deel toch aankomt op Rotterdam Centraal.

Om mogelijke risico's te beperken heeft Feyenoord besloten de clubwinkel te sluiten.

Video: Extra beveiliging voor Feyenoord-AS Roma

Video

Reputatie

Er is Feyenoord veel aan gelegen dat de supporters zich donderdag voorbeeldig gedragen in de thuiswedstrijd in de Europa League. De clubleiding heeft de fans op de website opgeroepen zich positief te laten gelden, naar aanleiding van de ongeregeldheden vorige week in Rome.

De club beseft dat er onder een deel van de achterban flinke frustratie is, vanwege het soms hardhandig optreden van agenten, ook tegen supporters die zich voorbeeldig gedroegen. ''Dit wetende roept Feyenoord een ieder op ondanks breed levende boosheid hierover zich aanstaande donderdag voorbeeldig te gedragen, zodat de reputatie van de club en Rotterdam na vorige week niet nog meer schade oploopt.'' 

Het afsteken van vuurwerk en fakkels en kwetsende spreekkoren wordt door Feyenoord dan ook ten strengste afgeraden.

Video: Feyenoord-fans rellen in Rome

Video

Amsterdam

Amsterdam verwacht vooralsnog geen problemen rond de komst van Italiaanse hooligans naar de hoofdstad. 

Dinsdagavond speelt het jeugdelftal A1 van Ajax op sportpark De Toekomst in Amsterdam in de UEFA Youth League een wedstrijd tegen de jeugdspelers van AS Roma. Naar verwachting zal een klein deel van de Italiaanse supporters dit duel bijwonen.

''We hebben op dit moment geen informatie dat de aanwezigheid van supporters van AS Roma tot problemen zal leiden'', liet een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan weten.

Vergoeden

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zegt in de tweede Kameer dat hij het fantastisch vindt dat her en der in ons land particuliere initiatieven worden ontplooid om te vergoeden wat landgenoten in de Italiaanse hoofdstad hebben aangericht.

Het kabinet wil die ondersteunen en een bijdrage leveren, zei hij, zodat er ''een gebaar'' kan worden gemaakt vanuit de Nederlandse samenleving. Opstelten vindt dat de schade wel zoveel mogelijk op de daders moet worden verhaald, maar ''we weten nog niet alles''.

Video: Reactie Opstelten op de rellen in Rome

Video