Blinden die met blindenstok en geleidehond op pad gaan, krijgen in het verkeer geregeld te maken met gevaarlijke en vervelende situaties. 

Bijna-aanrijdingen met fietsers, auto's die voorrang opeisen en scheldpartijen, aldus een opsomming van de organisatie KNGF Geleidehonden, die een steekproef hield onder haar cliënten.

Verkeersdeelnemers dienen een blind persoon met een witte stok met rode ringen voor te laten gaan. In de praktijk wordt deze wettelijke regel echter nogal eens genegeerd. ''Van de tien geleidehondenbazen hebben zeven hier wekelijks of zelfs dagelijks mee te maken.''

KNGF Geleidehonden is geschrokken van de uitkomst en roept het publiek op rekening te houden met deze kwetsbare groep in het verkeer. Enkele jaren geleden kaartte de organisatie het probleem ook al aan, maar sindsdien is de situatie volgens haar eerder slechter dan beter geworden.

Ten onrechte

Ook denkt het publiek ten onrechte dat de hond het verkeer voor de visueel gehandicapte inschat bij het oversteken. ''Dat is een misverstand. De hond leidt zijn baas naar de juiste plek om over te steken, maar de baas moet op gehoor en met het eventuele restje zicht het juiste oversteekmoment inschatten.''

Een aantal blinden merkt dat een negatieve verkeerservaring ook een negatieve invloed heeft op de samenwerking met de hond.