De Nationale ombudsman onderzoekt een klacht van de 'lastige' oud-militair Ismail Selvi over de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Dat heeft een woordvoerder van de ombudsman laten weten.

Advocaat Sébas Diekstra heeft de klacht namens Selvi ingediend. ''Selvi wil antwoord op de vraag of de MIVD hem heeft afgeluisterd. Ook wil hij weten welke mensen in zijn omgeving door de dienst zijn benaderd en of daar ook de Tweede Kamerleden bij hebben gezeten met wie hij contacten onderhield over zijn zaak'', aldus Diekstra.

De Turkse Nederlander Selvi veroorzaakte enkele jaren geleden ophef toen hij zich openlijk beklaagde over discriminatie bij de officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA).

Zwaar middel

Onlangs bood minister Jeanine Hennis (Defensie) Selvi haar verontschuldigingen aan omdat de MIVD mensen in de omgeving van de Selvi had benaderd nadat hij naar buiten was getreden. Dat was een te zwaar middel, concludeerde de minister. Uit de brief van Hennis werd echter niet duidelijk of de MIVD hem ook heeft afgeluisterd en welke mensen zijn benaderd.

De Nationale ombudsman komt in maart met een rapport.