De politie heeft dinsdagochtend de ontruiming van het Bungehuis, dat anderhalve week werd bezet door studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA), afgerond. In totaal zijn 46 mensen aangehouden. 

Het pand is leeg, bevestigt een politiewoordvoerder tegenover NU.nl.

De eerste studenten liepen dinsdag rond 10.00 uur naar buiten. Rond 10.45 uur werd een aantal studenten door de politie naar buiten geleid. Sindsdien werden steeds enkele bezetters opgepakt.

De studenten werden elke keer onder luid gejuich van omstanders in arrestantenbusjes gezet. Ook een docent van de UvA is gearresteerd, meldt universiteitsblad Folia.

Video: Arrestaties Bungehuis

Lawaai

Studenten maakten buiten lawaai met toeters en op straat werd een rookbommetje afgestoken. Enkele tientallen studenten schreeuwden, zittend op straat, slogans over het beleid van de UvA. Uiteindelijk werden de studenten een voor een weggehaald door de politie, die de weg voor het Bungehuis vrijmaakte. 

Een student is gewond geraakt omdat een paard op zijn voet ging staan, maar de politie stelt dat de ontruiming in een "gemoedelijke sfeer" is verlopen.

Voorafgaand aan de politieactie sommeerde een deurwaarder de bezetters het pand onmiddellijk te verlaten. Agenten klommen vervolgens via een raam het pand binnen. 

Ontruiming Bungehuis

De politie heeft dinsdagochtend de ontruiming van het Bungehuis, dat anderhalve week werd bezet door studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA), afgerond. © ANP
In totaal zijn 46 mensen aangehouden. © ANP
Het pand is leeg, bevestigt een woordvoerder. © ANP
De bezetters werden onder luid gejuich van omstanders in arrestantenbusjes gezet. © ANP
De eerste studenten liepen dinsdag rond 10.00 uur naar buiten. © Screenshot
Rond 10.45 uur werd een aantal studenten door de politie naar buiten geleid. Sindsdien werden steeds enkele bezetters opgepakt. © ANP
Politie verwijdert actievoerders uit het Bungehuis. © ANP
Studenten maken buiten lawaai met toeters en op straat werd een rookbommetje afgestoken. © ANP
De zittende studenten werden een voor een weggehaald van de straat. © ANP
De ingang van het pand is afgeschermd met hekken. © Screenshot
Voorafgaand aan de politieactie sommeerde een deurwaarder de bezetters het pand onmiddellijk te verlaten © Screenshot
Agenten klommen vervolgens via een raam het pand binnen. © ANP
Enkele agenten treden het pand binnen. © Screenshot
Burgemeester Eberhard van der Laan liet maandagavond weten dat het Bungehuis spoedig zou worden ontruimd na een mislukt overleg met de actievoerders. © ANP
Het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al meer dan een week bezet. © ANP
Vijf studentenorganisaties hebben een protestmars aangekondigd, meldt Folia. © ANP
Die mars moet woensdag om 17.00 uur van start gaan. © Screenshot
Verschillende bezetters worden weggevoerd door de politie. © NU.nl/Bob Thomas
Verschillende bezetters gaven zich niet makkelijk gewonnen. © NU.nl/Bob Thomas
Betogers drommen samen bij het Bungehuis. © NU.nl/Bob Thomas

Maagdenhuis

Tientallen studenten bewogen zich na de ontruiming van het Bungehuis naar het Maagdenhuis, om daar een dialoog met het College van Bestuur (CvB) te eisen. CvB-Voorzitter Louise Gunning beantwoordde enkele vragen van studenten en benadrukte dat het pand ontruimd diende te worden vanwege de brandveiligheid.

De studenten kregen de kans het Bungehuis vreedzaam te verlaten, stelde Gunning, maar niet iedereen gaf daar gehoor aan. Een ontruiming was daarom in haar ogen noodzakelijk. 

Vijf studentenorganisaties hebben een protestmars aangekondigd, meldt Folia. Die mars moet woensdag om 17.00 uur van start gaan. 

Video: Ontruiming Bungehuis afgerond

Mislukt overleg

Burgemeester Eberhard van der Laan liet maandagavond weten dat het Bungehuis spoedig zou worden ontruimd na een mislukt overleg met de actievoerders.

De UvA-studenten eisen meer inspraak van studenten en docenten. De universiteit spande een kort geding aan om de activisten uit het gebouw te krijgen en kreeg gelijk van de rechter. Die bepaalde donderdag dat de studenten moesten vertrekken en dat ze 1.000 euro boete per dag moeten betalen als ze dat niet zouden doen.