Het door studenten bezette Bungehuis in Amsterdam zal "spoedig" worden ontruimd. Dit heeft burgemeester Eberhard van der Laan maandagavond laten weten na mislukt overleg met de actievoerders.

Het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA), een delegatie van de actievoerders en de burgemeester spraken maandag drie uur vergeefs met elkaar.

Burgemeester, politie en Openbaar Ministerie hopen dat de actievoerders het pand alsnog vrijwillig verlaten.

Over het geplande tijdstip van de eventuele ontruiming wilde de woordvoerder van Van der Laan maandagavond desgevraagd niet ingaan.

Volgens de studenten is het UvA-bestuur op geen enkele manier tegemoet gekomen aan de eisen van de actievoerders.

Het aanbod van het UvA-bestuur om een Festival der Wetenschappen te organiseren over de gang van zaken op de universiteit, is volgens een deelneemster aan het overleg te vrijblijvend omdat de uitkomsten "zonder invloed op het beleid" zouden zijn.

Debat

Voorzitter Louise Gunning van het college van bestuur "betreurt het enorm" dat de actievoerders niet zijn ingegaan op het voorstel.

Zij wil het openbaar debat nu zonder hen organiseren en daarbij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Kamerleden, studentenorganisaties en andere universiteiten betrekken.

Zij wijst erop dat sommige eisen van de studenten betrekking hebben op onderwerpen die in de wet zijn geregeld en waarover in Den Haag wordt beslist.

Inspraak

Het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al meer dan een week bezet. De demonstranten eisen meer inspraak van studenten en docenten.

De UvA spande een kort geding aan om de activisten uit het gebouw te krijgen en kreeg gelijk van de rechter. Die bepaalde donderdag dat de studenten moeten vertrekken en dat ze 1.000 euro boete per dag moeten betalen als ze dat niet doen.