Het woonzorgcomplex in Nijmegen dat vrijdag werd ontruimd na een brand, blijft minimaal twee maanden hermetisch afgesloten. Voor de 94 bewoners van het flatgebouw wordt vervangende huisvesting geregeld.

Dat heeft burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandag gezegd op een zeer drukbezochte bijeenkomst voor de merendeels oudere bewoners en hun familie.

Delen van het complex zijn zwaarbeschadigd geraakt door een brand, die uitbrak in een cafetaria op de begane grond.

Onder meer het centrale trappenhuis moet helemaal worden gerenoveerd. Daardoor kan niemand zijn appartement bereiken.

Gewond

Bij de brand raakten tientallen mensen gewond. Vijftien van hen lagen maandag nog in het ziekenhuis. Een vrouw is in kritieke toestand en een aantal anderen is zwaargewond, aldus Bruls.

De bewoners in de leeftijd van 57 tot 95 jaar mogen dinsdag onder begeleiding een uurtje naar hun woning om daar kostbaarheden en noodzakelijke spullen op te halen. Medewerkers van de stichting Salvage ruimen koelkasten leeg en halen planten weg.

Vakantiebungalow

Een deel van de flatbewoners gaat tijdelijk in een ingerichte vakantiebungalow bij Nijmegen wonen. Mensen die een ander onderkomen nodig hebben, kunnen via hun verzekering huisraad kopen voor hun tijdelijke woning.

Bruls verzekerde maandag dat de gemeente bewoners zonder verzekering zal helpen aan noodzakelijke kleding en meubilair.

De gemeente en Woonzorg Nederland, eigenaar van het gebouw, zijn maandag begonnen met een onderzoek naar het verloop van de brand.

Video: Terugkeer in Nijmegen kan maanden duren

Veiligheid

''Ik wil zeker weten of de veiligheid in het complex in orde was'', aldus Bruls. De politie heeft op alle voordeuren hangsloten aangebracht.

Tijdens de renovatie, die wellicht aanzienlijk langer dan twee maanden gaat duren, staan er bewakers rond het gebouw.