Het benefietevenement in Rijswijk waar enkele omstreden imams zouden spreken, gaat toch door via een livestream op internet.

Dat meldt een woordvoerder van de stichting Rohamaa aan NU.nl.

De stichting heeft besloten het evenement op 8 maart als livestream op "meer dan tien websites" uit te zenden. Welke websites dit zijn is niet bekend.

Vrijdag maakte de gemeente Rijswijk bekend dat het benefietevenement was afgelast. Volgens de gemeente had de stichting te kennen gegeven dat het liefdadigheidsdoel van hun bijeenkomst, door de uiteenlopende gebeurtenissen en berichtgevingen, volkomen op de achtergrond is geraakt.

De woordvoerder van Rohamaa laat echter weten dat het evenement nooit is afgelast, maar alleen geen doorgang vindt zoals ze dat eerder voor ogen hadden. 

Op het gala zouden zeven mensen komen spreken, onder meer uit Egypte, Koeweit, Jordanië, Nigeria en België. De visa van drie van hen zijn ingetrokken.

Sprekers

De precieze invulling van het evenement is nog een verrassing. De drie sprekers van wie de visa zijn ingetrokken door minister Bert Koenders zullen niet aan het woord komen. "Juridisch gezien is dat niet haalbaar", aldus de woordvoerder.  

"Wij herkennen het beeld niet dat wordt geschetst. Wij hebben ook geen bewijs gezien voor het feit dat zij haat prediken. Laat duidelijk zijn dat wij afstand nemen van elke vorm van extremisme en geweld."

De stichting wil niet zeggen of zij contact heeft gehad met de imams van wie de visa zijn ingetrokken.

Het is niet precies bekend waar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) hen precies van verdenkt.

Rohaama liet eerder al weten verbijsterd te zijn over het besluit. Volgens de stichting wordt er met twee maten gemeten als het om vrijheid van meningsuiting gaat, ''die te allen tijde gewaarborgd dient te zijn behalve wanneer het bepaalde minderheden betreft.''