Bij een grote brand die zondagavond heeft gewoed in een voormalig schoolgebouw in het Brabantse dorp Zeeland, is asbest vrijgekomen.

Dat melden de politie en Omroep Brabant. Brandweer en politie hadden eerder al gewaarschuwd dat zich mogelijk asbestdeeltjes hadden verspreid.

Een woordvoerder van de brandweer wijst erop dat er vooralsnog geen gevaar is voor omwonenden. Deskundigen onderzoeken waar de asbest precies is terechtgekomen. Vooralsnog denkt men dat dit vooral dicht bij de school is.

"Het gaat vermoedelijk om witte asbest, dat is de minst schadelijke vorm", aldus de zegsman van de brandweer. Het weer speelt daarbij mee. Door de regenval slaat het asbest snel neer.

'Niets oprapen'

Verder moeten inwoners uit voorzorg niets uit tuinen oprapen. Die oproep doet de gemeente Landerd, waar Zeeland onder valt, op Twitter. Maandagmorgen moet het onderzoek door de asbestspecialisten zijn afgerond, en is volgens de gemeente meer duidelijk.

Vanwege de asbest en de grote rookontwikkeling adviseert de politie aan bewoners in de omgeving om ramen en deuren gesloten te houden.

Video: Asbest vrijgekomen bij brand schoolgebouw

Blussen

Meerdere brandweerkorpsen uit de regio waren ter plaatse om te helpen bij het blussen. Rond 4.00 uur was de brand volgens de brandweer "aardig onder controle". Buurtbewoners hoefden niet geëvacueerd te worden

De brandweer heeft moeite met het blussen van de brand, omdat de hulpdiensten niet overal goed bij kunnen. Delen  van het pand worden daarom platgedrukt met een kraan. De oude school stond zit januari leeg en zou gesloopt worden. Het is nog niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload ze via NUfoto.