De politie heeft het Zuid-Hollandse dorp De Lier zaterdagavond hermetisch afgesloten uit angst voor een mogelijk Project X-feest waartoe was opgeroepen.

Dat meldde Omroep West zaterdagavond.

Een meisje plaatste onlangs op Facebook een openbare uitnodiging voor haar verjaardag, waardoor al snel honderden jongeren zich zouden hebben aangemeld om langs te komen, aldus De Telegraaf.

Het Facebookaccount werd uit de lucht gehaald en de gemeente Westland dreigde met boetes tot 25.000 euro. Toch dook de Facebookpagina gisteravond weer op met de tekst "Guess who's back! Morgen is het tijd voor een groot feestje!", aldus de krant.

Wegen waren volgens de zender afgezet met dranghekken. Bij de toegangswegen naar het dorp werd gevraagd naar identiteitsbewijzen. Wie niet kan aantonen uit De Lier te komen, komt het dorp niet in, aldus Omroep West

Mensen die toch besluiten naar het feest te gaan, kunnen enorme boetes verwachten. ''Wie wel naar De Lier komt om te feesten zal het wel merken'', zegt Wim Hoonhout van de politie tegen Omroep West. ''We zijn voorbereid en er zijn inderdaad maatregelen getroffen. We zijn alert en waakzaam.''

Uiteindelijk kwam het niet tot ongeregeldheden in De Lier.

Haren

De politie ging er eerder zaterdagavond al niet van uit dat er zich in De Lier een herhaling af zou gaan spelen van een eerder Project X-feest in Haren in september 2012. Honderden jongeren richtten toen vernielingen aan in de Groningse plaats na een soortgelijke openbare verjaardagsuitnodiging op Facebook.