De studenten die sinds een week het Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam bezetten, eisen dat het bestuur van de universiteit aftreedt.

Dat laat de groepering De Nieuwe Universiteit vrijdag weten in een verklaring.

De Amsterdamse universiteit had donderdag via de rechter afgedwongen dat de studenten moeten vertrekken. Ze moeten een dwangsom van 1.000 euro per dag betalen als ze blijven.

De studenten hebben echter laten weten dat ze niet van plan zijn om te vertrekken. De bezetters willen pas het pand uit als ze de toezegging hebben dat hun eisen worden ingewilligd. De UvA vindt dat chantage.

De Nieuwe Universiteit laten weten dat ze de gang naar de rechtbank van de UvA zien als het criminaliseren van studenten en docenten van de UvA. "Alles bij elkaar moeten wij dit helaas als onbehoorlijk bestuur beschouwen."

Instanties

Het College van Bestuur zou voor maandag 12.00 uur moeten aftreden. "Als u niet op deze eis ingaat zullen wij de bevoegde instanties oproepen een proces wegens onbehoorlijk bestuur tegen u aan te spannen en ons beraden op harde acties", aldus de bezetters.

Het Bungehuis aan de Spuistraat, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al een week bezet door een groepering die zich De Nieuwe Universiteit (DNU) noemt en strijdt voor meer democratie en transparantie van bestuur binnen de universiteit.

De studenten lieten vrijdag via een woordvoerder nog eens weten niet van plan te zijn het gebouw vrijwillig te verlaten. De politie wilde niets kwijt over het tijdstip van een eventuele ontruiming. ''Als de politie voor de deur staat, nodigen we ze uit voor een kopje koffie'', aldus student Alex. Hij benadrukte dat hij en zijn medestudenten niet van plan zijn om het tot geweld te laten komen.