Het team van internationale luchtvaartonderzoekers dat bezig is met het achterhalen van de toedracht van de crash van vlucht MH17, heeft afgelopen week onderzoek gedaan bij de geborgen wrakstukken.

Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vrijdag.

De wrakstukken liggen verzameld op luchtmachtbasis Gilze Rijen. Het team heeft onder meer gekeken naar inslagpatronen en onderzoek gedaan naar breukvlakken en faalmechanismen.

De onderzoekers vertegenwoordigen de landen die betrokken zijn bij het MH17-onderzoek: Nederland, Oekraïne, Maleisië, Australië, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Rusland. Ook sloten dinsdag twee vertegenwoordigers uit Duitsland en België aan.

Besloten bezoek

De onderzoeksraad laat verder weten dat aankomende week een besloten bezoek van de nabestaanden aan de vliegbasis wordt voorbereid. Die zullen de eerste week van maart de wrakstukken komen bekijken.

Begin december kwamen de eerste konvooien uit Charkov aan in NederlandVoorzitter van OVV Tjibbe Joustra noemde dat toen een mijlpaal in de zoektocht naar wat er op de dag van de crash precies is gebeurd. 

Bij de ramp op 17 juli in het oosten van Oekraïne kwamen alle 298 inzittenden van het toestel van Malaysia Airlines om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Wat we wijzer zijn geworden na het laatste MH17-debat

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp