Kinderombudsman Marc Dullaert wil in gesprek met sectororganisaties van het basis- en voortgezet onderwijs over het gebruik van niet goedgekeurde antipestprogramma’s op scholen.

Dat zegt Dullaert vrijdag tegen NU.nl, naar aanleiding van eerdere berichtgeving in dagblad Trouw over het gebruik van door het ministerie afgekeurde methoden om pesten op scholen aan te pakken.

Van de 61 methoden werden er 48 afgekeurd of nog niet goedgekeurd door de commissie.

''Ik ben verbaasd dat scholen niet zelf de keuze maken voor een van de veelbelovende programma's, zegt Dullaert.  "En ik maak me daar ook zorgen over. Wat betekent dit voor de veiligheid van kinderen?''

Commissievoorzitter Daan Wienke van het Nederlands Jeugdinstituut noemde zijn bevindingen tegenover Trouw al "verbazingwekkend".

In een reactie op de berichtgeving geeft een aantal makers van de omstreden methodes tegenover NU.nl te kennen wel degelijk een oplossing te kunnen bieden voor pesten. 

Zo diende Joerie Nijhuis van 'It's up to you' zijn programma tegen digitaal pesten alvast in terwijl hij nog bezig was met de verdere ontwikkeling. Dat programma kwam niet door de keuring, omdat het zich alleen richtte op bewustwording van digitaal pesten en dus te smal was.

"Veel programma's proberen een probleem op te lossen dat zich op een bepaald moment voordoet, maar kijken vaak niet verder. Het gaat dan vaak om bijvoorbeeld het weerbaar maken van leerlingen", zegt socioloog Gijs Huitsing van de Rijksuniversiteit Groningen, die  onderzoek doet naar pesten.

Lees verder op NUweekendAfgewezen antipestprogramma's laten het er niet bij zitten