Het benfietevenement in Rijswijk waar enkele omstreden imams zouden spreken, is afgelast. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken trok de visa voor de sprekers eerder al in.

Dit heeft de gemeente Rijswijk vrijdagmiddag laten weten.

Het benefietgala zou plaatsvinden op 8 maart in Rijswijk. Het evenement was in opspraak gekomen omdat er volgens critici 'haatimams' zouden komen spreken.

Op het gala zouden zeven mensen komen spreken, onder meer uit Egypte, Koeweit, Jordanië, Nigeria en België. De visa van drie van hen zijn ingetrokken.

Volgens de gemeente Rijswijk heeft ''de stichting nu te kennen gegeven dat het liefdadigheidsdoel van hun bijeenkomst, door de uiteenlopende gebeurtenissen en berichtgevingen, volkomen op de achtergrond is geraakt''.

De Rijswijkse driehoek (burgemeester, politie, Openbaar Ministerie) ''respecteert dit besluit en beschouwt het als een uiterst moedige keuze van de stichting Rohamaa''.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) besloot de visa voor de sprekers dinsdagavond in te trekken. Het is niet bekend om welke gasten dat precies ging en waar het NCTV hen precies van verdacht. Rohamaa noemt dat ''dubieus en totaal niet transparant''.

Verbijsterd

Stichting Rohamaa, die het gala organiseerde, was "verbijsterd" over de ophef die ontstond. In de afgelopen week heeft de Rijswijkse driehoek veelvuldig overleg gevoerd met diverse vertegenwoordigers, waaronder het CMO (Contactorgaan Moslims en Overheid), over het geplande gala in Event Plaza in Rijswijk. 

Daarbij zijn alle aspecten die rond dit evenement spelen, indringend aan de orde gekomen. Ook vonden meerdere gesprekken plaats met vertegenwoordigers van de stichting Rohamaa, aldus de gemeente.

Volgens de organisator is het evenement "onmogelijk gemaakt". De stichting noemt de ophef ''zeer belemmerend en intolerant'' en voegt eraan toe: ''Als betrokken medeburgers van dit land voelen wij ons uitermate beperkt in onze elementaire vrijheden.''

Utrecht

Ook in Utrecht gaat een benefietgala met radicale moslims niet door. Partycentrum Luxury in de wijk Overvecht heeft vrijdagmiddag na overleg met de organisatie besloten de feestavond af te gelasten.