Het flatgebouw boven de uitgebrande cafetaria aan de OC Huismanstraat in Nijmegen is in zijn geheel onbewoonbaar verklaard.

Dat liet de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid weten.

De gemeente Nijmegen is samen met woningbouwcorporaties op zoek naar vervangende huisvesting voor de bewoners. Alle 72 appartementen in het complex zijn ontruimd.

Een deel van de voornamelijk bejaarde bewoners zal voor langere tijd niet terug naar huis kunnen. Het is nog niet duidelijk of ze kleding en persoonlijke spullen uit hun huizen kunnen krijgen. De meeste bewoners zijn in hun pyjama uit huis gehaald. In een nabijgelegen wijkcentrum kunnen zij kleding voor nood krijgen.

Door de brand stortte een technische installatie op het dak van het gebouw in. Daardoor is een gat in het dak ontstaan. Het dak zelf is volgens de brandweer niet ingestort, maar het gebouw is instabiel.

Video: Seniorenflat na brand onbewoonbaar verklaard

Brandstichting

De brand brak vrijdagochtend uit onder een snackbar onder het wooncomplex. Hoe de brand kon ontstaan, is nog niet duidelijk maar de politie kan brandstichting niet uitsluiten. Onder omwonenden die vroeg op straat stonden ging het gerucht dat er een brandend voorwerp in de snackbar was gegooid, maar dat kan de politie nog niet bevestigen.

De brand begon in het midden van de zaak en breidde zich in eerste instantie naar de achterzijde uit. Daar sloegen de vlammen langs de gevel van een woonzorgcentrum van vijf verdiepingen. 

Zwaargewonden

Er zijn meer zwaargewonden gevallen dan aanvankelijk was gemeld. Het gaat nu om negen personen. Een van de zwaargewonden is degene die op de bovenste verdieping woont. Hij of zij is geraakt door de technische installatie die door het dak zakte.

In totaal liggen zestien mensen in het ziekenhuis. 35 anderen zijn ter plaatse behandeld voor lichte verwondingen en ademhalingsproblemen.

Video: Brand in seniorenflat Nijmegen