Studenten houden vrijdag het Bungehuis in Amsterdam nog steeds bezet. Van de verwachte ontruiming is nog geen sprake.

De Amsterdamse universiteit, die donderdag via de rechter afdwong dat de studenten moeten vertrekken, liet vrijdag weten het aan de politie over te laten om de studenten uit het pand te krijgen.

De politie wilde vrijdag echter niks zeggen over het tijdstip van ontruiming.

De studenten lieten vrijdag via een woordvoerder nog eens weten niet van plan te zijn het gebouw vrijwillig te verlaten. Ze gaan pas weg als het bestuur van de universiteit het gesprek met ze wil aangaan.

Koffie

"Als de politie voor de deur staat nodigen we ze uit voor een kopje koffie", aldus student Alex. Hij benadrukte dat hij en zijn medestudenten niet van plan zijn om het tot geweld te laten komen.

Het Bungehuis aan de Spuistraat, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al een week bezet door een groepering die zich De Nieuwe Universiteit (DNU) noemt en strijdt voor meer democratie en transparantie van bestuur binnen de universiteit.

Video: Bezetters UvA overwegen hardere acties

Dwangsom

Donderdag besloot de rechter in een kort geding, dat werd aangespannen door de Universiteit van Amsterdam (UvA), dat het gebouw ontruimd mocht worden. Indien de bezetters het pand niet verlaten, moeten zij een dwangsom betalen van 1.000 euro per dag. Deze kan oplopen tot maximaal 25.000 euro.

ASVA studentenunie, de belangenorganisatie voor studenten van de UvA en de HvA heeft bekend gemaakt de proceskosten van de bezetters op zich te nemen. De organisatie betreurt dat de universiteit geen ruimte biedt voor een constructief gesprek.

"Aan de UvA wordt keer op keer benadrukt dat er ruimte moet zijn voor open debat en andere ideeën. Maar de universiteit, die zelf pretendeert op zoek te zijn naar competente rebellen, sleept haar eigen studenten voor de rechter", aldus ASVA. De organisatie steunt DNU in de vraag om studenten een duidelijkere stem te geven binnen de UvA.

De ondernemingsraad van de faculteit Geesteswetenschappen droeg bij door de ladder die gebruikt wordt om het Bungehuis binnen te komen, te kopen voor duizend euro, zo lieten de actievoerders op Facebook weten.

De UvA wil dat het Bungehuis zo snel mogelijk ontruimd wordt en daarna ook direct wordt schoongemaakt.

Heeft u foto’s of video’s bij dit nieuws, stuur ze in via WhatsApp.