Na een brand onder een seniorencomplex in Nijmegen is vrijdagochtend een deel van het dak ingestort. Veertig mensen raakten gewond, van wie vijf ernstig.

Dat meldt de Veiligheidsregio.

Hulpverleners zochten met speurhonden en apparatuur naar mogelijke slachtoffers onder het puin, maar die bleken er niet te zijn. De brand is inmiddels onder controle. 

De brand ontstond in cafetaria Ugala, onder een seniorencomplex aan de Otto C. Huismanstraat. Vervolgens sloegen de vlammen uit de achterkant van het pand en bereikte het vuur via de achtergevel het dak. Hierdoor stortte een deel van het dak in, meldt de brandweer.

Voor het complex stonden meerdere ambulances en brandweerwagens. Verscheidene mensen zijn met brancards afgevoerd. Vijftien mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. De politie kon nog niet zeggen hoe zij er aan toe zijn.

In een tent van de Geneeskundige Dienst die in de O.C. Huismanstraat tegenover de brandende snackbar was opgebouwd, zijn 35 mensen behandeld aan ademhalingsklachten door het inademen van rook.

Veertig bewoners werden in een wijkcentrum opgevangen, de meesten waren gekleed in pyjama's en kamerjassen. De brandweer probeerde met drie hoogwerkers mensen uit hun woningen te halen, meldt Omroep Gelderland

Opgevangen

Alle 71 appartementen van het seniorencomplex moeten worden ontruimd. De bewoners kunnen in elk geval de komende nacht niet in hun eigen woning doorbrengen.

De gemeente Nijmegen zorgt voor opvang voor de mensen die niet bij hun familie of vrienden terecht kunnen. Dat zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen tijdens een persconferentie.

Personeel van de Dierenambulance ontfermt zich over huisdieren die uit de vijftig ontruimde appartementen zijn gehaald, aldus de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Video: Reactie burgemeester

[[video:zie]]

Brandstichting

De appartementen in de flat hebben vooral veel roet- en rookschade. De brandweer onderzoekt vrijdag de appartementen. De snackbar Ugala is helemaal uitgebrand. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Volgens de politie kan brandstichting niet worden uitgesloten. Onder omwonenden die vroeg op straat stonden ging het gerucht dat er een brandend voorwerp in de snackbar was gegooid, maar dat kan de politie nog niet bevestigen.

Bekijk hier de reactie van burgemeester Bruls

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload deze dan via NUfoto.