De rechtbank wil opheldering over Syriëganger Soufiane Z. die volgens mediaberichten is omgekomen, maar toch wordt vervolgd. ''Niemand zit te wachten op een spookproces’’, lieten de rechters weten.

Z. is een van drie vermeende Syriëgangers van wie niet bekend is waar ze zijn, maar die wel worden vervolgd. Donderdag was in hun zaak een pro-formazitting. Het is de eerste keer dat Syriëgangers bij verstek worden vervolgd.

Het Openbaar Ministerie liet weten dat het wil doorgaan met de vervolging van Soufiane Z. Behalve mediaberichten zijn er namelijk geen harde aanwijzingen dat hij echt dood is. Z. verwierf bekendheid met de propagandafilm Oh, Oh, Aleppo over de strijd in die Syrische stad.

De rechtbank weet niet goed wat ze met de zaak aanmoet en wil van zowel het OM als Z.'s advocaat zo snel mogelijk duidelijkheid. Maar advocaat Bart Nooitgedagt liet weten dat hij geen opheldering kan geven. Het Openbaar Ministerie vindt het niet de taak van het OM om te bewijzen of Z. al dan niet is overleden.

Video: Rechter wil opheldering over 'spookjihadist'

DNA

Het OM probeert wel al langer met DNA-onderzoek de identiteit vast te stellen van omgekomen jihadisten. Maar vanwege de oorlogsomstandigheden in Syrië en Irak is dat niet altijd mogelijk.

De rechtbank bepaalde dat de zaak tegen Soufiane Z. voor onbepaalde tijd wordt aangehouden. Dat geldt ook voor de zaak tegen zijn broer Anis Z., die ook wordt vervolgd terwijl zijn verblijfplaats onbekend is. De rechter verklaarde de dagvaarding tegen de derde Syriëganger, Hatim R. nietig. Het was niet gelukt hem op de juiste manier op de hoogte te stellen van zijn vervolging.

Context-onderzoek

Justitie heeft onderzoek gedaan naar het drietal in het het zogeheten Context-onderzoek naar jihadverdachten. Op 7 september begint voor tien van die verdachten de inhoudelijke behandeling van hun zaak. In totaal is in 'Context' onderzoek gedaan naar zeventien mensen.

Onder hen zijn ook de jiahdverdachten Oussama C., Azzedine C. (alias Abou Moussa) en Rudolph H. Zij lieten donderdag de pro-formazitting in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol aan zich voorbijgaan. Ze zitten in voorarrest op de terroristenafdeling en moeten bij vertrek en terugkeer worden gevisiteerd, maar vinden dat te vernederend.