Het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) spant, zoals aangekondigd, een kort geding aan tegen de bezetters van het Bungehuis.

De dagvaarding gaat dinsdagmiddag nog de deur uit, aldus een woordvoerder van de UvA. De actievoerders moeten donderdag voor de rechter verschijnen.

De actievoerders bezetten al sinds vrijdagochtend het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen in het centrum van Amsterdam. Ze vinden dat de inspraak van studenten en docenten nu minimaal is.

Het bestuur heeft dinsdag laten weten vanaf nu wekelijks in gesprek te gaan met de medezeggenschapsorganen van de universiteit, als die dat willen. ''Een discussie over de aangevoerde onderwerpen achten wij van groot belang'', meldt collegevoorzitter Louise Gunning.

Video: Studenten bezetten UvA

Studentenraad

"Als de studentenraad en de ondernemingsraad dat willen, zijn wij elke week beschikbaar om vragen te beantwoorden over het beleid van de UvA en het debat aan te gaan met studenten en medewerkers. Wij zullen aan de studentenraad en de ondernemingsraad vragen om de agenda daarvoor te bepalen."

De bezetters, een groep studenten van verschillende universiteiten, zijn niet onder de indruk van het aanbod van de universiteit. "Dit verandert voor ons helemaal niets", zei een actievoerder dinsdag. "We gaan hier niet op in. Als ze met ons willen praten, kan dat, maar we gaan niet eerst het pand uit."

Ander pand

Het bestuur heeft de bezetters afgelopen weekend al een ander pand aangeboden, maar daar wilden ze niet heen. "Ondertussen willen mensen aan het werk, loopt onderzoek schade op en vallen colleges uit. Dat kan niet", vindt Gunning.

AchtergrondWat willen de bezetters van het Bungehuis?

Heeft u foto’s of video’s bij dit nieuws of bent u een van de bezetters? Laat het ons weten via WhatsApp.