Een agent die zou hebben gelogen over een 'zelfmoordbriefje' na de dood van de 25-jarige Talitha uit Amsterdam moet worden vervolgd.

Dat eist advocaat Sébas Diekstra, die de nabestaanden van de jonge vrouw bijstaat.

Hij wil met een zogeheten artikel 12-procedure via de rechter het Openbaar Ministerie (OM) dwingen de agent te vervolgen.

De politiemedewerker heeft begin 2014 verklaard dat op een handgeschreven briefje, dat in de handtas van Talitha was gevonden, een looproute stond beschreven vanaf het station Heerhugowaard naar de plek waar ze in 2013 werd overreden door een trein.

"Zelfs waar je het spoor het best kon betreden" en "iets over een hek", aldus de agent. Maar nadat de moeder het briefje - dat kwijt was - had teruggevonden tussen de spullen van Talitha, bleek niets van een looproute of een aantekening over een hek dat op een zelfmoordplan kon duiden. Er stonden alleen treintijden op genoteerd.

Ander briefje

De politiemedewerker verklaarde daarna dat er dan een ander briefje moest zijn. Maar dat is nooit aangetroffen. Agenten die de tas en het briefje kregen overgedragen, spreken tegen dat er een ander briefje was.

Diekstra deed eerder aangifte van meineed door de agent. Het OM zag echter geen reden voor vervolging. Er zijn volgens het OM geen aanwijzingen dat sprake is van een doelbewuste valse verklaring.

De advocaat is het daar niet mee eens. "De verklaring dat er een ander briefje zou zijn is totaal ongeloofwaardig", aldus Diekstra.

Excuses

Het OM bood in januari excuses aan omdat al snel was geconcludeerd dat de jonge vrouw in 2013 zelfmoord had gepleegd. Achteraf bleek daar geen bewijs voor te zijn.

Vorige week zei forensisch patholoog Frank van de Goot na bestudering van het beschikbare bewijsmateriaal dat zelfmoord hem erg onwaarschijnlijk lijkt. Er zijn volgens hem twee mogelijke scenario’s; een ongeval en een misdrijf.

Volgens Diekstra is er mede doordat er geen sporen zijn veiliggesteld door de politie, nog altijd geen duidelijkheid over de toedracht. Hij eist een nieuw onderzoek naar de dood van Talitha.