Een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf in het Twentse Diepenheim heeft zaterdag de tuinpaden en opritten gereinigd van asbestdeeltjes die daar terechtkwamen na een brand aan de Goorseweg. 

Hierdoor kunnen de bewoners van twaalf woningen hun huis weer uit en in. Dat maakte de gemeente Hof van Twente, waar Diepenheim onder valt, zaterdag bekend.

De asbest was vrijgekomen tijdens een brand in een complex, met daarin een restaurant, een zalencentrum en twee woningen. Deeltjes van de schadelijke stof waren in de voortuinen van nabijgelegen woningen terechtgekomen. De bewoners mochten daarom onder begeleiding van de brandweer wel hun huis uit, maar mochten er pas weer in als het spul was weggehaald.

Een deel van de weg is nog niet schoon en blijft afgesloten. Ook de heggen bij de woningen moeten nog worden schoongemaakt. De schoonmaakwerkzaamheden gaan zondag door. Maandag organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor bewoners.

Zalencentrum

Door de brand gingen het restaurant en het zalencentrum verloren. Ook ging een woning in vlammen op en raakte een tweede zwaar beschadigd. De bewoners hebben elders onderdak gevonden.

Volgens de gemeente hadden omwonenden relatief weinig te duchten van het asbest, omdat ze er maar kort aan waren blootgesteld. Verder weg van de brandhaard was as en roet neergekomen, maar dat is ongevaarlijk en mensen kunnen dat zelf gewoon wegspoelen met water.