Een auto is zaterdagmiddag rond 16.00 uur in het Groningse Ter Apel op een praalwagen ingereden tijdens de carnavalsoptocht. Daarbij is een 33-jarige vrouw overleden en zijn vijf mensen gewond geraakt.

Dat meldt de politie. De overleden vrouw uit Ter Apel stond met haar ouders in het publiek dat naar de optocht stond te kijken.

Alles wijst er volgens de politie op dat het hier om een ongeluk gaat: de 81-jarige bestuurder van de auto zou onwel geworden zijn.

In totaal raakten vijf personen gewond, onder wie de ouders van de vrouw die overleed. Haar 63-jarige vader raakte zwaargewond, haar moeder is er iets minder ernstig aan toe, aldus de politie. Ook het echtpaar dat in de auto zat, is gewond geraakt. Zij lijken er volgens de politie niet heel ernstig aan toe te zijn. De vijfde gewonde is een man, die relatief licht gewond is geraakt.

Opvang

De personenauto raakte op de Kapelweg eerst de wagen en schoot toen door in het publiek. Brandweer, politie, ambulances en een traumahelikopter waren aanwezig op de plaats van het ongeluk.

De poltie laat weten dat in een nabijgelegen sporthal opvang is geregeld voor betrokkenen. Daar zal ook slachtofferhulp aanwezig zijn. Burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde, waar Ter Apel bijhoort, is ook in het dorp aanwezig.

De verdere feestelijkheden die zaterdag voor het carnaval in Ter Apel gepland stonden, zijn afgelast na het dodelijke ongeval. Politie, Veiligheidsregio, gemeente Vlagtwedde en de carnavalsverenigingen hebben dat besloten. 

"De festiviteiten voor vanavond in Ter Apel zijn vanwege het vreselijke drama van vanmiddag afgelast", meldt carnavalsvereniging de Kloosterwiekers op zijn Facebookpagina. "We betreuren dit zeer, maar uit respect voor de slachtoffers en de nabestaanden is dit de enige juiste beslissing."

Carnavalsvereniging De Kloosterwiekers uit Ter Apel heeft het programma voor zondag ook aangepast vanwege het dodelijke incident. Op Facebook schrijft de vereniging dat het kindercarnaval en de prijsuitreiking zondag wel doorgaan, maar in aangepaste vorm.

Video: Dode bij ongeluk carnavalsoptocht

Duizenden toeschouwers

Hoeveel mensen er ten tijde van het ongeval op de been waren voor de optocht, is niet bekend, maar het was erg druk in Ter Apel. 

De Kloosterwiekers meldt op zijn website dat in andere jaren de optocht ongeveer 25.000 toeschouwers trok. Deze keer doen tussen de 1.500 en 2.000 deelnemers aan de optocht mee, waaronder 73 carnavalswagens, 35 loopgroepen, muziekkorpsen en dweilorkesten.

Het is voor de vijftigste keer dat in Ter Apel het carnaval wordt gevierd en er doen traditiegetrouw ook enkele Duitse carnavalsverenigingen aan mee.