Een schoonmaakploeg in het Twentse Diepenheim is zaterdagmiddag bezig met het opruimen van de asbestdeeltjes die vrijkwamen bij een brand. De brandweer verwacht dat de schoonmaak nog zaterdag kan worden afgerond.

Rond het middaguur was een schoonmaakploeg aangekomen die het asbest gaat verwijderen. Deeltjes van de schadelijke stof zijn neergekomen in de voortuinen van twaalf huizen naast de uitgebrande panden.

De bewoners van de twaalf woningen mogen onder begeleiding van de brandweer hun huis uit, maar mogen pas weer terug als het spul is weggehaald, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Verwoest

Door de brand zijn een Italiaans (voorheen Spaans) restaurant, een zalencentrum en een woning verloren gegaan. Wat er van die woning over is, wordt gesloopt. Een woning achter het complex is gespaard, al is er wel veel schade.

De bewoners van de twee huizen hebben elders onderdak gevonden. De brandweer was zaterdagmiddag nog bezig met nablussen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Ongevaarlijk

Volgens de hebben omwonenden van het asbest relatief weinig te vrezen, omdat ze er maar kort aan zijn blootgesteld. Verder weg van de brandhaard is as en roet neergekomen, maar dat is ongevaarlijk en mensen kunnen dat zelf gewoon wegspoelen met water.

Doordat er veel water is gebruikt bij het blussen, zijn er roestdeeltjes losgekomen in de waterleiding. Omwonenden kunnen daardoor bruin water uit de kraan krijgen. Dat is niet gevaarlijk voor de gezondheid. De gemeente adviseert mensen de kraan net zolang te laten lopen tot er schoon water uitkomt en even geen was te draaien.