De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft de bezetters van het Bungehuis een ander pand aangeboden om actie te voeren. De universiteit is ook bereid daar het debat aan te gaan over hun grieven.

Dat zei een woordvoerder van de UvA zaterdag. De actievoerders zijn echter niet van plan om het Bungehuis te verlaten.

Tientallen studenten en docenten bezetten het Bungehuis sinds vrijdagochtend. Ze vinden de inspraak op de universiteit nu minimaal en willen meer democratie en openbaarheid van het financieel management en het bestuur.

Het bestuur heeft vrijdag aangifte gedaan bij de politie wegens huisvredebreuk. Volgens de bezetters is echter geen sprake van huisvredebreuk omdat er aan gebruikers de kans gegeven is om hun bezittingen op te halen of op andere tijden gebruik te maken van het pand. De bezetters hebben ook niet gereageerd op een sommatie om het pand te verlaten.

Andere locatie

De andere plek waar ze terecht kunnen, wordt mogelijk een pand op het universiteitsterrein van het Binnengasthuis dat nu leeg staat. ''Ze moeten in elk geval weg zodat maandag weer onderwijs mogelijk is en mensen aan hun werk kunnen", zo laat de universiteit weten.

De bezetters zeggen echter dat ze "zeker niet weg gaan". Dan hebben we geen 'leverage’ meer. Het Bungehuis is een prima gebouw, het is best wel luxe hier”, zegt een van hen. Toch willen de actievoerders ook graag in gesprek met het bestuur. ''We blijven hopen op dialoog.”