Bij een brand in het Twentse Diepenheim is zaterdagochtend asbest vrijgekomen. Deeltjes van de schadelijke stof zijn neergekomen in de voortuinen van twaalf huizen naast de uitgebrande panden.

Dat heeft de brandweer laten weten.

Door de brand zijn een Italiaans restaurant, een zalencentrum en een woning die daartussen ligt, verloren gegaan. Een woning achter het complex is gespaard. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Rond het middaguur was een schoonmaakploeg aangekomen die het asbest gaat verwijderen. Bewoners mogen onder begeleiding van de brandweer hun huis uit, maar mogen pas weer terug als de asbest is weggehaald, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Ongevaarlijk

Volgens de gemeente Hof van Twente, waar Diepenheim onder valt, hebben omwonenden van het asbest relatief weinig te vrezen, omdat ze er maar kort aan zijn blootgesteld. Verder weg van de brandhaard is as en roet neergekomen, maar dat is ongevaarlijk en mensen kunnen dat zelf gewoon wegspoelen met water.

Doordat er veel water is gebruikt bij het blussen, zijn er roestdeeltjes losgekomen in de waterleiding. Omwonenden kunnen daardoor bruin water uit de kraan krijgen. Dat is niet gevaarlijk voor de gezondheid. De gemeente adviseert mensen de kraan net zolang te laten lopen tot er schoon water uitkomt en even geen was te draaien.

Upload foto's bij dit nieuws via NUfoto