Op Terschelling is onrust ontstaan doordat een Nederlands bedrijf plannen heeft om op en rond het eiland naar gas te boren.

Dat bevestigt directeur Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging zaterdag na berichtgeving in dagblad Trouw.

Het Waddeneiland heeft een beschermde status. Tulip Oil wil in de Noordzee drie tot zes kilometer voor de kust van Terschelling aardgas gaan winnen. Daarvoor is een concessie afgegeven.

Daarmee kan nog niet worden geboord: er moeten nog verschillende vergunningen worden aangevraagd en er moet een rapport worden opgesteld over mogelijke gevolgen voor het milieu. Dat zal zeker een jaar in beslag nemen, denkt Berkhuysen.

Hij ziet mogelijkheden om in die periode te protesteren tegen de plannen. ''Want moeten we dit wel willen in het werelderfgoed dat de Waddenzee is? Daar moet de politiek ook een zegje over doen."

Bezwaar

De actiegroep Gas(t)vrij Terschelling is van plan bij iedere inspraakronde bezwaar te maken tegen de voorgenomen boringen. Volgens woordvoerster Annet van Essen was de bevolking van Terschelling lange tijd niet op de hoogte van de plannen.

''We zullen de eilanders zo goed mogelijk informeren over de plannen en ze laten weten dat ze invloed kunnen hebben". Volgens haar wordt er onder meer gesproken over een boorlocatie op land bij het dorp Hoorn, waar drie tot vijf boorputten zouden komen.

Bezwaren tegen eventuele gasboringen zijn volgens Van Essen onder meer dat chemicaliën in de grond worden gepompt en dat er zwaar vrachtverkeer over het eiland gaat rijden. Ook zou er veel CO2 bij de boringen vrijkomen.