Drager Willems-Orde Cornelis Pieter Van den Hoek overleden

Cornelis Pieter van den Hoek (93), drager van de Militaire Willems-Orde, is donderdag overleden.

 Dat heeft de Kanselarij der Nederlandse Orden zaterdag bevestigd na een bericht van het Reformatorisch Dagblad.

Van den Hoek kreeg de onderscheiding voor verzetsdaden in de Tweede Wereldoorlog. Hij smokkelde mensen, berichten, goederen en medicijnen door de Biesbosch. Hij was aangesloten bij de verzetsgroep ''De Partizanen van de Biesbosch''.

Koningin Wilhelmina sloeg Van den Hoek op 30 augustus 1948 tot drager van de Militaire Willems-Orde.

Na het overlijden van Cornelis Pieter van den Hoek (93) zijn er nog vier dragers van de Militaire Willems-Orde in leven. Het zijn de Brit Ken Mayhew (geboren in 1917), de Amerikaan Edward Fulmer (1919) en de Nederlanders Marco Kroon (1970) en Gijs Tuinman (1979).

Onderscheiding

De Militaire Willems-Orde is de hoogste en oudste onderscheiding van Nederland. Het ereteken is in 1815 in het leven geroepen door koning Willem I. De orde bestaat uit vier graden: ridder grootkruis, commandeur, officier en ridder. Dragers krijgen het zogeheten ordekruis aan een oranje lint met twee blauwe strepen.

De Militaire Willems-Orde is voor mensen die zich 'in de strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw, hebben onderscheiden', zo staat in de wet. Dat hoeft niet speciaal in echte oorlogsomstandigheden te zijn geweest.

Iedereen kan de onderscheiding krijgen. Militair of burger, matroos of generaal, van boerenafkomst of van adel, Nederlander of buitenlander, dat maakt niet uit. Sinds de instelling is de Militaire Willems-Orde ruim 6000 keer uitgereikt.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie