ROC Leiden houdt op te bestaan vanwege wanbeleid

Het ROC Leiden, dat in hevige financiële problemen zit door dure nieuwbouw, houdt in de huidige vorm op te bestaan. 

Het ID College in Leiden zal de onderwijsverplichtingen van het ROC overnemen en de studenten kunnen hun opleiding afmaken.

Dat schrijft onderwijsminister Jet Bussemaker vrijdag aan de Tweede Kamer. ''Doormodderen is geen optie'' voor het ROC, vindt ze.

Investeringen in de kwaliteit van het onderwijs waren op het 9000 leerlingen tellende ROC niet meer mogelijk: ''Te grote focus op huisvesting, gepaard met gebrekkige professionaliteit op dit punt heeft de kwaliteit van het onderwijs in gevaar gebracht'', aldus Bussemaker.

Risico

''Als er nu niet wordt ingegrepen lopen we het risico dat deze studenten jarenlang niet de kwaliteit van onderwijs krijgen waar zij recht op hebben. Niet uit te sluiten valt zelfs dat deze studenten straks, als het tot een faillissement zou komen, op straat komen te staan. ROC's in de regio zouden dan op stel en sprong deze studenten moeten opnemen'' , schrijft de minister.

Er is geen bewijs dat bestuurders de wet hebben overtreden. Bussemaker zegt echter wel dat er ''onwenselijk en onverantwoord gedrag'' aan de dag is gelegd.

Megalomaan

Ze verwijst naar de onderzoekers het optreden ''naïef en amateuristisch’ noemden en spraken van een ''megalomaan'' bouwproject.

Bussemaker laat ook onderzoeken of er een landelijk expertisecentrum moet komen waar onderwijsinstellingen hun nieuwbouwplannen kunnen laten toetsen door onafhankelijke experts.

Anne-Wil Lucas van de VVD is te spreken over de inhoud van Bussemakers brief: ''Laat dit een les zijn voor andere mbo-besturen: onderwijs gaat over leerlingen, niet over gebouwen.'' De VVD wil niettemin een debat met de minister over de gevonden oplossing.

Lees meer over:
Tip de redactie