'Onvindbare' chirurg trekt boetekleed aan

De chirurg die betrokken was bij de dood van twee patiënten in Hoogeveen, erkent dat hij fouten heeft gemaakt.

''Ik trek het boetekleed aan'', zei chirurg Robert Muller vrijdag tijdens een tuchtzaak in Zwolle. De chirurg vertrok na de incidenten en was een tijdlang onvindbaar.

In april 2012 moest een patiënt na een operatie aan zijn buikslagader acuut opnieuw worden geopereerd. De chirurg die de hersteloperatie deed, meldde het college van bestuur van het Bethesda-ziekenhuis in Hoogeveen dat de eerste operatie ''volstrekt ondeskundig was uitgevoerd''.

Deze patiënt overleefde het niet. Ook een tweede patiënt overleed door onprofessioneel handelen, aldus de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De Inspectie verbood Muller eerder al om complexe vaatchirurgische handelingen uit te voeren en wil dit in stand houden. De man zou een gevaar zijn voor de veiligheid van patiënten.

Ingrijpen

Operaties van nog eens vier overleden patiënten werden tegen het licht gehouden maar de verslagen ontbraken. Hoe ernstig de patiënten er ook aan toe waren: volgens de Inspectie waren ze beter af geweest als de chirurg niet op zijn wijze had ingegrepen.

De Inspectie meldde in 2013 dat ze niet wist waar Muller zich bevond. Onbekend was of hij nog in Nederland werkte. Volgens de advocaat van Muller leidde deze 'oproep' tot een heksenjacht naar de vindplaats van zijn cliënt. De advocaat meende dat de chirurg al openbaar gestraft is na berichtgeving door de Inspectie.

Via sociale media werd Muller al vergeleken met nazi-arts Mengele, zei hij. De twee patiënten overleden door 'een ongelukkige samenloop van omstandigheden'. De ervaren chirurg die hem kon bijstaan, was onbereikbaar. ''Mijn cliënt moest wel ingrijpen.''

Lees meer over:
Tip de redactie