Kwart rechercheurs staat DNA niet af

Ongeveer een kwart van de forensisch rechercheurs in Nederland heeft geen DNA afgestaan voor de eliminatiedatabank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Een woordvoerder van de Nationale Politie bevestigde vrijdag berichtgeving daarover in de kranten van de Persdienst.

De databank van het NFI is bedoeld om sporen van politiemensen op een plaats delict uit te sluiten als mogelijk daderspoor. Daardoor verlopen onderzoeken over het algemeen sneller. Van de 1250 forensisch rechercheurs hebben er ongeveer 950 hun DNA afgestaan.

Bezwaren

''We kunnen mensen niet dwingen, het gebeurt op basis van vrijwilligheid'', aldus een woordvoerder van de politie vrijdag. ''Maar we stimuleren het wel.'' Agenten die hun DNA niet afstaan, hebben vaak principiële bezwaren.

Hoewel niet alle forensische rechercheurs hun DNA hebben afgestaan, is hun aantal wel gestegen. In mei 2012 zat er van 589 medewerkers van de forensische opsporing DNA in de databank. Het gaat daarbij niet alleen om rechercheurs, maar ook om schoonmaak- en onderhoudspersoneel dat werkzaam is in ruimtes waar wordt gewerkt met sporenmateriaal en DNA.

Matches

Destijds bleek ook al dat de 'eliminatiedatabank' er niet voor niets is. Er werden 55 matches gevonden met DNA-profielen van veronderstelde dadersporen uit zaken uit het verleden. Ook in nieuwe zaken komen af en toe 'besmettingen' door forensische onderzoekers aan het licht, met behulp van de databank.

Onnodig vervolgonderzoek kan zo worden voorkomen. Als een match wordt gevonden met één van de medewerkers, wordt de oorzaak daarvan geanalyseerd om herhaling te voorkomen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie