Vorig jaar minder files op de snelweg dan in 2013

Vorig jaar is er meer gereden en minder in de file gestaan op de snelwegen dan in 2013. Dat staat in een rapportage van Rijkswaterstaat die minister Melanie Schultz donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Uit het rapport blijkt dat 94 procent van de automobilisten in de spits op tijd kwam.

De A20 (Hoek van Holland - Gouda) staat op de eerste plaats in de filetop 10. In 2022 gaat de verbinding A13-A16 open; de verwachting is dat deze file dan uit de filetop verdwijnt.

Andere knelpunten zijn onder meer delen van de A16 (Breda-Rotterdam), A1 (Amsterdam-Apeldoorn), A9 (Alkmaar-Amstelveen) en de A13 (Rijswijk-Rotterdam).

Het aantal files door ongevallen is vorig jaar ten opzichte van 2013 licht gestegen. Door wegwerkzaamheden waren er iets minder files dan in 2013.

Vorig jaar zijn er 66,3 miljard kilometers gereden, een stijging van 2 procent ten opzichte van 2013.

Video: Minder files in 2014

Reactie Schultz

In een reactie zegt Schultz dat het mooi is dat de betrouwbaarheid van de reistijd in de spits hoog is en de meeste automobilisten op de geplande tijd hun bestemming bereiken.

''We sorteren effect met onze investeringen in extra rijstroken en gaan ook de komende jaren voluit om wegen te verbreden en ontbrekende schakels in het wegennet aan te leggen.''

Lees meer over:
Tip de redactie