Syriëgangers bij verstek vervolgd

Drie Nederlanders die in Syrië strijden in de gewapende jihad worden bij verstek vervolgd. Het gaat om Soufiane Z. (27) , Anis Z. (23) en Hatim R. (25). Zij zijn niet in Nederland.

Vooral de vervolging van Soufiane Z. is opvallend. Over hem zijn er berichten dat hij om het leven is gekomen door een bombardement.

Maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft geen bewijzen dat hij echt dood is. Z. verwierf bekendheid met de propagandafilm Oh, Oh, Aleppo over de strijd in de Syrische stad.

Het OM verdenkt ze van onder meer voorbereidingen voor het plegen van een terroristisch misdrijf, deelname aan een criminele terroristische organisatie en opruiing. Zo plaatste Hatim R. volgens het OM bij foto's van een onthoofde man de tekst dat hij een ''warm gevoel krijgt van een onthoofde Fransman en dat hij hoopt Nederland hier een les uit leert''.

Volgende week donderdag is er een zogeheten pro-formazitting in hun zaak. Ze staan terecht samen met Oussama C., Rudolph H. en Azzedine C. Zij zitten in Nederland in voorarrest. Ze zouden deel uitmaken van een Haags jihadistennetwerk.

Lees meer over:
Tip de redactie