Een hartpatiënt is na een operatie aan het hart overleden, waarschijnlijk als gevolg van besmetting met de bacterie M.Chimaera.

Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag gemeld.

Of de patiënt de bacterie daadwerkelijk tijdens de operatie heeft opgelopen, wordt momenteel nog uitgezocht. "Maar hij had wel die bacterie, en ook in een apparaat op de operatiekamer is die gevonden", aldus een woordvoerder van de inspectie.

Waar en wanneer de patiënt is overleden, wil de inspectie uit privacyoverwegingen niet kwijt, ook niet of het over een man of een vrouw gaat.

De bacterie zat in een apparaat dat tijdens operaties gebruikt wordt om het bloed op temperatuur te houden. Alle zestien hartcentra in Nederland is inmiddels verzocht dit soort apparaten buiten de operatiekamer te plaatsen.

Uitgesteld

Hierdoor is een aantal geplande operaties tijdelijk uitgesteld, maar na de voorzorgsmaatregelen is het operatieschema volgens de IGZ weer hervat.

Acute hartoperaties zijn wel gewoon doorgegaan. "Het is veel gevaarlijker om die niet uit te voeren dan wel, ook al loopt de patiënt dan het risico de bacterie op te lopen", aldus de IGZ-woordvoerder.

Ontsteking

Volgens patiëntenvereniging De Hart&Vaatgroep wordt momenteel ook nog uitgezocht op basis van dossierinformatie of mensen in het verleden besmet zijn met de bacterie. Een woordvoerder van de belangenvereniging zegt blij te zijn met de maatregelen die genomen zijn.

Besmetting met de M.Chimaera-bacterie kan in zeldzame gevallen een ernstige ontsteking veroorzaken.

De inspectie neemt geen maatregelen tegen het ziekenhuis waar de patiënt is besmet.