Slachtoffers schietdrama Alphen aan den Rijn in hoger beroep

Nabestaanden en slachtoffers van het bloedbad in Alphen aan den Rijn gaan in beroep tegen de beslissing van de rechter dat de politie niet aansprakelijk is voor het drama. 

Dat heeft hun belangenbehartiger Orlando Kadir dinsdag laten weten.

De rechtbank in Den Haag bepaalde vorige week dat de politie niet aansprakelijk is, maar wel fouten heeft gemaakt bij het verlenen van de wapenvergunning aan dader Tristan van der V.

Van der V. kampte met zware psychische problemen en nam op 9 april 2011 willekeurig mensen onder vuur in winkelcentrum Ridderhof. Zes van hen kwamen om het leven en zestien raakten gewond. Daarna sloeg Van der V. de hand aan zichzelf.

Volgens Kadir zijn de nabestaanden en slachtoffers ''zeer gesterkt door het vonnis'', hoewel de politie niet aansprakelijk werd geacht. ''We hebben grotendeels gelijk gekregen van de rechter'', concludeert Kadir.

Vergunning

Volgens de rechtbank had de politie in 2008 niet zomaar een vergunning mogen geven aan Van der V.. Bij de politie was namelijk bekend dat hem in 2005 al eens een wapenvergunning was geweigerd en dat agenten in 2006 hadden geholpen bij een gedwongen opname van Van der V.

Die informatie was belangrijk, maar werd niet gebruikt in de beoordeling van de aanvraag. Daarmee heeft de politie de wet overtreden.

Toch is de politie volgens de rechters niet aansprakelijk. Dat heeft juridische redenen. Het heeft er onder meer mee te maken dat de regels die de politie heeft overtreden, niet zijn bedoeld om bescherming te bieden tegen schade door wapengebruik, aldus de rechters.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie