De 41-jarige Eduard M. uit Nieuwegein die ervan wordt verdacht de Utrechtse serie-aanrander te zijn, moet wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft, worden veroordeeld tot acht jaar cel.

Het OM vindt bewezen dat M. in 2013 en 2014 twee studentes van achttien in de Utrechtse binnenstad tot orale seks dwong. Een derde studente duwde hij zijn geslachtsdeel in haar gezicht terwijl zij haar fiets van het slot haalde.

Bij de eerste twee vrouwen gebruikte M. volgens de aanklager respectievelijk een nepvuurwapen en een mes. De vermeende serie-aanrander is niet dezelfde als de eveneens recent opgepakte vermeende serie-verkrachter Gerard T. (51, ook uit Nieuwegein).

M. werd 24 oktober 2014 als verdachte aangehouden. Dat was kort nadat DNA uit sperma uit de drie zaken verwantschap vertoonde met dat van zijn broer in de Nederlandse DNA-databank, een onderzoek dat sinds 2012 mogelijk is.

Verkeerde wiet

Het NFI stelde daarna een 100 procentmatch met DNA van M. vast. De Nieuwegeinse verdachte ontkent dan ook niet. Maar hij zegt dat hij zich de twee verkrachtingen en aanranding niet herinnert. Dat wijt hij aan het roken van verkeerde wiet.

De psychiater en officier van justitie geloven dat specifieke geheugenverlies niet: hij kan namelijk ook niks zeggen over de wapens, die hij al bij zich gehad moest hebben terwijl zijn geheugen nog wel werkte. In een brief aan zijn vrouw schreef M. dat hij iets heel ergs heeft gedaan, door verkeerde wiet.

Nepwapen

Behalve voor de twee verkrachtingen en aanranding werd de man ook vervolgd wegens het nepwapen in zijn huis en het knijpen in de billen en roven van de tas van nog een slachtoffer in augustus 2014. Agenten vonden de tas in zijn auto toen ze de iPhone van de vrouw volgden, maar dat bewijst niet dat hij ook dezelfde was die haar kneep en de tas weggriste, vindt de aanklager nu.

De aanrandingen zorgden voor veel onrust onder Utrechtse studentes. De rechtbank doet uitspraak op 24 februari.