Man krijgt zeven maanden celstraf voor dumpen drugsafval

Een man uit Valkenswaard is dinsdag in een zeldzame strafzaak over het dumpen van chemisch drugsafval  veroordeeld tot zeven maanden celstraf. Een medeverdachte werd vrijgesproken. 

Het gebeurt zelden dat dumpers van drugsafval worden betrapt of opgespoord. De beide mannen werden in 2013 toevallig door de politie gezien bij het verlaten van een donker bospad in Valkenswaard.

De 34-jarige bestuurder werd dinsdag veroordeeld. Hij vertelde de politie dat hij vierhonderd euro kreeg voor het dumpen van het afval. De man weigerde de namen van zijn opdrachtgever te noemen. Het drugslab werd ook nooit ontdekt.

Zijn straf valt lager uit omdat er geen bewijs is voor zijn betrokkenheid bij de vondst van vergelijkbaar drugsafval in Weert. De bijrijder werd vrijgesproken omdat niet vaststaat dat hij wist dat er drugsafval met de vrachtwagen werd vervoerd.

Achtervolging

In mei 2013 werd de vrachtwagen van de mannen in Borkel en Schaft klemgereden, waarna de verdachten aangehouden werden. Uit de laadruimte van de vrachtwagen kwam een zoutzuurwalm. 

In de vrachtauto trof de politie 1.500 liter restanten van drugsbestandeel BMK aan, goed voor de productie van ongeveer 150 kilo speed. Op het bospad in Valkenswaard werden vaten met drugsafval gevonden.

Het aantal dumpingen van drugsafval neemt de laatste jaren toe en is vooral in het zuiden van Nederland een probleem. Vorig jaar werd ten minste 192 keer gedumpt drugsafval gevonden, waarvan 144 keer in Brabant, Limburg en Zeeland.

Video: Zeven maanden celstraf voor dumpen drugsafval

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie