Zeventien inbraken door het hele land zijn opgelost dankzij DNA-hits. Drie mannen zijn opgepakt, meldt de politie Oost-Nederland. 

Die heeft een paar woninginbrakenteams die er in zijn gespecialiseerd om inbrekers op te pakken. Ook proberen de teams sporen die inbrekers achterlaten veilig te stellen.

''Dat we iemand na bijna vier jaar voor zo'n reeks inbraken kunnen aanhouden, is wel bijzonder'', zegt groepschef Jan Hensen.

Een 34-jarige man (zonder vast adres) kwam in beeld omdat zijn DNA werd herkend in Luxemburg. Hij is kort daarna in Oostenrijk aangehouden en overgedragen aan de politie in Nederland.

De man zou in 2011 twaalf inbraken hebben gepleegd in het hele land, en vooral laptops, sieraden en geld hebben gestolen. Een deel van de buit dook op in een vakantiehuisje in Wezep.

Verder zijn een week geleden twee mannen van 41 en 44 jaar uit Arnhem opgepakt die tussen 2011 en 2013 vijf keer hadden ingebroken in auto's in onder meer Doetinchem en Wageningen. De politie ontdekte na enkele inbraken DNA-sporen en dat leidde naar de 41-jarige man.