Dierenbescherming presenteert plan voor diervriendelijkere aanpak vogelgriep

De Dierenbescherming heeft dinsdag een plan gepresenteerd met tien maatregelen om de vogelgriep op een diervriendelijker manier aan te pakken. 

Onder meer vaccinatie en een betere uitloop voor kippen zijn volgens de organisatie van groot belang. Ook zouden grote concentraties pluimveehouderijen rond Barneveld en Venray moeten worden aangepakt.

De vereniging vindt dat het buitenverblijf van kippen zo moet worden ingericht dat het niet meer aantrekkelijk is voor watervogels die het griepvirus bij zich kunnen dragen.

De Dierenbescherming vindt het 'onacceptabel' dat dan al het pluimvee wordt gedood en vernietigd, ''waarna de sector weer overgaat tot de orde van de dag''.

Humane dood

Al jaren wordt aangedrongen op een humane dood voor de duizenden dieren. In 2006 protesteerde de Dierenbescherming al tegen een wrede verstikkingsdood door gas binnen te laten stromen in afgeplakte schuren.

De Dierenbescherming wil het gesprek aangaan met de pluimveesector, de overheid en Brussel om dit keer wel ingrijpende maatregelen te nemen om de pluimveesector weerbaarder te maken tegen de vogelgriep.

Vorig jaar werden bij enkele bedrijven in totaal 322.500 kippen en 22.500 eenden geruimd, nadat in november vogelgriep was uitgebroken in Hekendorp in de provincie Utrecht.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie