De Arnhemse jihadverdachten Mohamed el A. (27) en Hakim B. (22) zijn maandag door de rechtbank in Arnhem vrijgesproken. 

Het tweetal werd in augustus 2013 opgepakt op weg naar Syrië.

De twee werden in Duitsland met bivakmutsen, gevechtskleding, grote bedragen cash, walkietalkies en zonnecelopladers in de auto gearresteerd.

Samen met Skype-gesprekken, WhatsApp-berichten en filmpjes toont dat volgens de aanklager aan dat El A. en zijn minderjarige halfbroertje naast hun broer Abdelkarim jihad wilden voeren. Abdelkarim - alias Abu Mohammed, alias Muhajiri Sháám - riep eerder vanuit Syrië op tot stevige actie tegen de Nederlandse overheid.

De rechter in Arnhem acht echter niet bewezen dat ze van plan waren deel te nemen aan de gewapende strijd in Syrië.

Ook voor het samenspannen om terroristische misdrijven te plegen is volgens de rechtbank in Arnhem niet genoeg bewijs.

Video: Arnhemse jihadverdachten vrijgesproken

Eis

Het Openbaar Ministerie stelde eerder dat het voorbereiden, faciliteren en samenspannen voor terroristische misdrijven in Syrië is bewezen en eiste twee jaar cel.

Hakim B. stelde dat hij alleen onderweg was naar Turkije voor vakantie. Hij zou zijn broer - Khalid B., die ook in Syrië verblijft - misschien ontmoeten bij de Syrische grens om hem spullen te geven.

Broers

Beide mannen hebben broers in Syrië. Broer Abdelkarim van Mohamed A. (27) vecht daar wel degelijk voor Jabhat al-Nusra, gelooft de rechtbank. Van Mohamed el A. gelooft de rechtbank op basis van onder meer berichtenverkeer dat hij onderweg was naar Syrië om zich er te vestigen en zijn broer te helpen.

Maar het staat niet vast dat hij een gewelddadige strijd ging voeren. Van Hakim B. is er helemaal geen bewijs dat hij naar Syrië ging.

Opgelucht

El A. en  B. zijn opgelucht dat de rechtbank ze heeft vrijgesproken van samenspannen en het voorbereiden en faciliteren van de jihadstrijd in Syrië.

Advocaat Serge Weening van El A. is blij dat het vonnis ''klip en klaar'' stelt dat je in Nederland niet veroordeeld kan worden op basis van alleen je geloofsovertuiging of ideologie, als je niks gedaan hebt. De raadsman had de vrijspraak al een beetje verwacht.