Het blijft onduidelijk wat de exacte oorzaak is geweest van de storing in het tapsysteem van de politie op 20 september 2012. De Auditdienst Rijk (ADR) heeft dit na onderzoek niet kunnen vaststellen.

Tegelijk heeft de dienst geen aanwijzingen gevonden die erop duiden dat getapte gegevens opzettelijk zijn gewist.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten. De storing was pikant omdat juist toen een telefoongesprek plaatshad tussen staatssecretaris Fred Teeven en de van corruptie verdachte oud-VVD-senator Jos van Rey.

De politie luisterde Van Rey op dat moment af, maar dit gesprek met zijn partijgenoot bleek achteraf niet opgenomen. Het gesprek zou zijn gegaan over een burgemeesterskandidaat voor Roermond.

Ook van ongeveer 1.800 andere taps die toen in andere zaken liepen, zijn geen belgegevens en gesprekken opgeslagen.

Storing

Opstelten maakte al eerder bekend dit kwam door een storing in het systeem en dat daarvan ten onrechte geen melding was gemaakt door de opsporingsdiensten. Zowel de advocaat van Van Rey als partijen in de Tweede Kamer bleven achterdochtig. De minister liet de gang van zaken nog eens tegen het licht houden.

Sinds eind 2013 zijn maatregelen genomen om dit soort risico's en problemen tegen te gaan. Ook het proces en de werkwijze zijn aangepast, aldus Opstelten. Hij zegt dat hij voldoende vertrouwen heeft in het tapsysteem van de politie.