De 24-jarige inwoner van Made wiens cobra in september ontsnapte, heeft van de gebeurtenis geleerd. Dat zei hij vrijdag tegen de politierechter in Breda.

De officier van justitie eiste een voorwaardelijke werkstraf van 50 uur. De aanklager vindt dat genoeg, omdat de man al voldoende heeft geboet, onder meer door alle media-aandacht die de ontsnapping kreeg.

Het Openbaar Ministerie vindt wel dat hij de gemeente Made 7.675,30 euro moet betalen voor de kosten die ze heeft moeten maken. Daarbij inbegrepen zijn niet de overuren die ambtenaren hebben moeten maken en de catering die voor hen is besteld

Ook mag de man in zijn proeftijd geen gifslangen meer in huis houden.

De gemeente Made heeft een vordering tot schadevergoeding ingediend voor een bedrag van ruim 17.000 euro. De kantonrechter besloot daarover geen beslissing te nemen. Hij wilde dat ''er niet even tussendoor doen''. De gemeente kan nu in een civiele procedure alsnog schadevergoeding claimen.

Video: Geen giftige slangen meer voor man ontsnapte cobra

Excuses

De man heeft inmiddels zijn gevaarlijke slangen weggedaan. Als hij weer eens gifslangen zou nemen, zou hij het anders aanpakken, vertelde hij de rechter. Hij zou de dieren niet meer op zijn slaapkamer houden en kiezen voor een ander type terraria en een ander soort sloten.

De ellende die hij de buurt en zichzelf heeft bezorgd, wil hij niet nog eens veroorzaken. De gifslang ontsnapte op 5 september uit een woonhuis in Made. Na een grootschalige zoekactie werd de cobra twee dagen later gevonden.

Buurtbewoners moesten hun huizen uit voorzorg verlaten en een plaatselijke voetbalclub gelastte de trainingen af. De man heeft naderhand van deur tot deur zijn excuses gemaakt en de buurt als goedmaker een barbecue aangeboden.