De mannen die volgens justitie achter de geruchtmakende schapendiefstallen in de Bommelerwaard zitten, hebben donderdag celstraffen tot 2,5 jaar tegen zich horen eisen.

Het drietal uit Ochten heeft volgens justitie in 2012 meer dan 420 schapen gestolen van negen schapenhouders.

Volgens de aanklager trokken de mannen van 39, dertig en 29 jaar er in de nachtelijke uren op uit om de beesten uit de weilanden te halen.

De 39-jarige man moet als het aan justitie ligt 2,5 jaar de cel in. Hij staat ook terecht voor heling van landbouwvoertuigen, verboden wapenbezit en hennepteelt. Tegen de andere twee is 1,5 jaar geëist.

Bij de mannen zijn 554 schapen aangetroffen. Een aantal van de dieren was wel van hen. Om de herkomst van de schapen te achterhalen, is gebruikgemaakt van DNA-onderzoek.

Volgens de aanklager heeft de ''brutale diefstal'' het vertrouwen geschonden waarop het boerenleven in Nederland draait.

''Dat vertrouwen zorgt ervoor dat ik zondags op de fiets koeien en schapen in de wei zie - en geen metershoog prikkeldraad met beveiligingscamera's", aldus de officier van justitie. ''Om die reden kan diefstal van vee uit een wei 50 procent zwaarder worden bestraft dan een reguliere diefstal.''