Een grote moskee in Gouda-Noord mag er van het Goudse college van burgemeester en wethouders komen. Dat is donderdag bekendgemaakt.

Om de bouw van het gebedshuis, waarin drie bestaande moskeeën worden samengebracht, is al lange tijd veel te doen.

Buurtbewoners keren zich fel tegen de plannen, omdat de moskee onder meer voor te veel overlast zou zorgen. Bovendien waren er twijfels over de herkomst van het geld voor financiering van het gebedshuis.

Kort geleden riep het CDA in de Tweede Kamer minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie nog op om daar onderzoek naar te doen.

Er zou een forse investering uit het buitenland worden gedaan, maar volgens het Goudse college is dat niet waar. De moskee wordt voor bijna 100 procent met Nederlands geld gefinancierd.

Verbaasd

De ChistenUnie en het CDA in de Tweede Kamer willen echter dat er in Gouda pas op de plaats wordt gemaakt, omdat er nog onderzoek loopt naar de financiering van moskeeën. De Tweede Kamer had daar op initiatief van de ChristenUnie om gevraagd. Dat onderzoek van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zit in de eindfase.

Het CDA is ''buitengewoon verbaasd'' over het besluit van Gouda. De partij had Opstelten eerder al opgeroepen ook onderzoek te doen naar de financiering van het islamitische gebedshuis. CDA-Kamerlid Peter Oskam herhaalt dat verzoek donderdag en wil volgende week een debat met Opstelten.

De VVD vraagt zich af of het onderzoek van het gemeentebestuur in Gouda gedegen genoeg is maar wil eerst het onderzoek naar alle geldstromen afwachten. VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff wijst er verder op dat het besluit in Gouda niet definitief is omdat de gemeenteraad nog aan bod komt.

Verantwoord

Het college vindt op basis van allerlei stukken en rapporten dat bouw van de moskee in het gebied past en verantwoord is. Er zouden voldoende parkeerplaatsen worden gerealiseerd.

Naast een moskee komt er op de locatie waar de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne stond ook een school voor speciaal onderwijs en een kinderdagcentrum.

Het gebedshuis wordt net zo groot als de Essalam Moskee in Rotterdam en biedt plaats aan ongeveer vijftienhonderd gelovigen.