In een pand nabij het academisch ziekenhuis LUMC in Leiden heeft donderdagochtend een grote brand gewoed. 

De brandweer heeft rond 12.15 uur het sein brand meester gegeven

Het pand van bloedbank Sanquin, dat ernaast ligt, is ontruimd. ''Donors zijn netjes afgekoppeld en zijn daarna rustig naar buiten gegaan. Ook onze medewerkers zijn het pand uit'', aldus een woordvoerder van Sanquin donderdag. De bloedbank blijft vanwege de gevolgen van de brand vrijdag dicht.

Een woordvoerder van het LUMC laat weten dat de bedrijfsvoering van het ziekenhuis gewoon doorgaat en dat het pand niet hoeft te worden ontruimd. 

De brandweer meldt dat het ging om een brand op het dak van een technische ruimte. Het LUMC laat weten dat de technische ruimte niet aan het ziekenhuis zelf vastzit, maar wel onderdeel is van het ziekenhuis. "In het gebouw bevinden zich de koelinstallaties van het ziekenhuis", aldus de woordvoerder. 

"Het ziekenhuis ondervindt nog geen hinder van de brand. Wel zijn we moeilijker bereikbaar omdat de hulpdiensten uit voorzorg enkele wegen hebben afgesloten."  

Werkzaamheden

Op het dak van de technische ruimte vonden werkzaamheden plaats. Twee koelinstallaties die op het dak staan werden gesloopt. Het is nog niet duidelijk of de brand is ontstaan als gevolg van de werkzaamheden.

Volgens de brandweer zijn er geen gewonden en draait de energievoorziening van het ziekenhuis. De brandweer is bezig om de schade in de technische ruimte door bluswater zo beperkt mogelijk te houden.

Op Twitter hadden mensen het over explosies. De brandweer zegt dat dat plastic dakplaten waren die knapten als gevolg van de hitte.

De brand ging gepaard met grote rookontwikkeling. Donkere rookwolken trokken over het gebied rond het ziekenhuis. Hoewel de brand vlak naast de sporen van station Leiden Centraal heeft gewoed, was er geen hinder voor het treinverkeer, laat Prorail weten.