De vermoedelijk Nederlandse jihadist die een aanslag pleegde in het Iraakse Fallujah, zou afkomstig zijn uit Amsterdam. 

Dat hebben betrouwbare bronnen aan het ANP bevestigd, na melding hierover door de NOS en RTV Noord HollandInlichtingenbronnen zouden dat aan de mediabedrijven bevestigd hebben. 

De online-jihadmonitor SITE maakte woensdag melding van de aanslag door de Nederlander die in een radiouitzending door Islamitische Staat werd aangeduid als Abu Abdul Rahman al-Hollandi. Het zou gaan om een 32-jarige man uit Amsterdam-Noord, L.S.   

'Polderjihadist' Shabir B. (alias Maiwand al-Afghani) meldt de dood van S.. Hij noemt hem op zijn Facebookpagina als 'Abou Hanief', die bekend is van demonstraties in Nederland en de beweging Behind Bars/Straat Dawah. 

Demonstratie Schilderswijk

S. was een van de sprekers tijdens de IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk in juli van vorig jaar.  Tijdens de betoging werden anti-Joodse leuzen geroepen en droegen de demonstranten zwarte vlaggen van de islamitische terreurbeweging IS. 

Tevens zou S. een prominent lid zijn geweest van de activistische jihadistische bewegingen Straat Dawah en Behind Bars. De organisaties staan bij de AIVD bekend als 'een van de succesvolste jihadistische bewegingen' van Nederland.

Vrijgelaten

S. werd na de Haagse demonstraties samen met Abu Moussa opgepakt door de politie. Kort daarop werden de mannen weer vrijgelaten. Het OM verdacht de mannen van het aanzetten tot geweld tegen een bevolkingsgroep en  groepsbelediging.

S. zou de vierde Nederlandse jihadist zijn die een aanslag heeft gepleegd in Syrië of Irak. Een andere Nederlander heeft eerder ook in Irak een zelfmoordaanslag gepleegd. In november blies een 19-jarige man uit Maastricht zichzelf op bij een politiehoofdkwartier in Bagdad. Daarbij vielen doden en gewonden.