Broei in afvalkorrels heeft in september de grote brand bij de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg veroorzaakt. Binnenin de berg afvalpellets liep de temperatuur op tot 350 graden maar dat werd niet ontdekt omdat een waarschuwingssysteem niet goed werkte.

Bovendien werd het risico op broei in de relatief onbekende brandstof onderschat, staat in een rapport dat Essent deze week aan de provincie Noord-Brabant heeft gestuurd.

Silo’s en het transportsysteem van de Amercentrale raakten zwaar beschadigd door diverse explosies en een grote brand op 10 september. Er raakte niemand gewond maar het duurde zeventien uur tot de brand was geblust.

Essent verbrandt in de Amercentrale behalve steenkool vooral hout. Het gebruik van afvalpellets (RDF) is nieuw. Nadat een proef om ze mee te verbranden mislukte, lag ruim duizend ton afvalkorrels een halfjaar opgeslagen in een silo.

In de berg is broei ontstaan en smeulende afvalkorrels zijn op de fatale dag op de transportband gevallen richting de oven. Het brandende of gloeiende afval veroorzaakte diverse explosies van gas of stof.

Leeghalen

Bijna een week na de brand werd de enorme broei in de silo ontdekt tijdens het leeghalen. Naar schatting 400 kuub afvalkorrels in de opslag was verbrand.

Onderzoekers concluderen dat er nog te weinig bekend is over de gevaren van langdurige opslag van de afvalkorrels. Ze citeren uit een oude presentatie over de afvalpellets waarin het risico op broei 'zeer klein' wordt genoemd.

Nieuwe informatie

Na de brand werd aan Essent duidelijk gemaakt dat de broeisensoren niet werkten omdat ze bovenin de silo hangen. ''Dit was nieuwe informatie en tegenstrijdig met de aanbevelingen van de maker van het systeem. Het systeem is minder betrouwbaar dan de indruk die is gewekt'', staat in het rapport.

Moederbedrijf RWE van Essent heeft op nog twee locaties in Engeland en Duitsland afvalpellets opgeslagen en verbrand en dat ging goed, reageerde een woordvoerder donderdag.

Sinds de brand draait de Amercentrale weer volledig op steenkool. Het is nog niet bekend wanneer het meeverbranden van biomassa kan worden hervat.