De ochtendspits ondervindt donderdag veel hinder van de sneeuw en verloopt zwaar. Rond 8.10 uur stond er ruim 550 kilometer file op de Nederlandse wegen. Daarmee is het de drukste spits tot nu toe in 2015.

Dat meldt de ANWB. Normaal staat er donderdag een ochtendspits van rond de 150 kilometer. 

Volgens een woordvoerder van de Verkeers Informatiedienst gaat het wel de goede kant op. "De mensen in het verkeer passen zich goed aan aan de omstandigheden. Ze rijden langzaam en daardoor ontstaan er wel files, maar er gebeuren geen ongelukken waardoor de files ook weer oplossen." Rijkswaterstaat meldt dat er rond 09:15 uur nog 183 kilometer staat en dat dit aantal snel terugloopt.

Door het hele land staan lange files, zoals op de A2 tussen Den Bosch en Utrecht. Daar staat het verkeer over een lengte van 32 kilometer vast. Tussen Maasdijk en Gouda staat dertig kilometer aan file. 

Rijkswaterstaat en de ANWB melden dat de drukte vooral wordt veroorzaakt door sneeuwbuien die over het land trekken. Ook zijn de wegen glad door bevriezing van natte weggedeelten. Automobilisten moeten in het hele land net als eerder deze week rekening houden met gladde wegen.

Video: Drukste ochtendspits van het jaar

Ongevallen

Op verschillende plaatsen ligt een sneeuwdek van enkele centimeters op de weg. Rond Den Haag en Rotterdam zijn de wegen ook wit. Zo is het rond het knooppunt Prins Clausplein spekglad en staat er ruim tien kilometer file.

En door een ongeval op de A12 van Den Haag naar Utrecht ter hoogte van Reeuwijk is de rechterrijstrook dicht. Een traumahelikopter is onderweg naar de plek van het ongeluk. 

De Verkeersinformatiedienst meldt dat het verder meevalt met de ongelukken. Weggebruikers lijken zich aan te passen aan de verkeerssituatie. 

Spitsstroken

De meeste spitsstroken zijn of worden geopend, maar ook die kunnen onder de sneeuw liggen, zoals op de A27 bij Hagestein. Die spitsstrook blijft dan ook gesloten. 

Volgens Weeronline verdwijnt de gladheid in de tweede helft van de dag. Daarnaast waarschuwt het weerstation voor dichte mist in de ochtend die plaatselijk kan voorkomen in het zuiden van Nederland.

Oss

Woensdagavond zorgde het winterweer al voor veel problemen rond Oss, honderden auto's stonden daar urenlang vast. De snelwegen A50 en A59 zijn rond 5.30 uur vrijgegeven.

Kijk hier voor de actuele verkeerssituatie.