Op de A50 van en naar Eindhoven stonden woensdagavond lange files door een sneeuwbui die over het oosten en zuiden van het land trok. Het verkeer kwam rond 2.00 uur weer op gang.

De snelwegen rond Oss zijn vrijgegeven. Rond 05.50 uur maakte Rijkswaterstaat bekend dat de A50 in zuidelijke richting weer toegankelijk is voor verkeer. De A59 en de A50 in noordelijke richting (een strook van 26 kilometer tussen Veghel en knooppunt Ravenstein) werden eerder in de nacht van woensdag op donderdag geopend.

Rijkswaterstaat ging met groot materieel de weg opg om de gladheid te bestrijden.

Mensen die niet weg konden rijden, omdat bijvoorbeeld de brandstof op is, hebben hulp gekregen van de hulpdiensten. Zij worden overgebracht naar een brandweerkazerne in Schaijk. Het gaat volgens de politie om een minderheid. Hulpbehoevenden kunnen het algemene nummer van de politie bellen en de dichtstbijzijnde hectometerpaal en het kenteken van de auto doorgeven.

Video: A50 en A59 weer open na verkeersinfarct

Afgesloten

Woensdagavond was de situatie volgens het VID "dramatisch". De weg was in noordelijke richting tussen de afritten Veghel en Ravenstein geheel afgesloten. Automobilisten werden geadviseerd de regio rondom Oss de rest van de avond te mijden. "De sneeuw van vanmiddag is omgezet in een ijsplaat," aldus de VID. 

Door vastgereden sneeuw ontstond woensdag gladheid op het wegdek. Met name vrachtwagens hebben problemen hellingen op te komen. 

Rijkswaterstaat heeft twee zogeheten Firestorms ingezet. Die spuiten een warme zoutoplossing onder hoge druk op het ijzige wegdek. Ook zijn er gewone strooiwagens, calciumsproeiers en sneeuwschuivers ingezet. De A50 en A59 zijn nog niet helemaal vrij, omdat er op sommige plekken voertuigen vaststaan. Een aantal vrachtwagens moet nog geborgen worden.

Het is nog niet duidelijk of de ochtendspits donderdag hinder ondervindt van de werkzaamheden.

Volgens de ANWB was het de op een na drukste avondspits van dit jaar tot nu toe. Op de avond van 29 januari stond er 400 kilometer file. 

A1

Op de A1 richting Deventer kwam woensdag een 21-jarige vrachtwagenchauffeur uit Wehl om het leven. Het slachtoffer bestuurde een van de twee vrachtwagens die eind van de ochtend op elkaar botsten tussen Markelo en Lochem.

De A1 is na een urenlange stremming inmiddels vrijgegeven. 

Bekijk hier de actuele verkeerssituatie.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze op Nufoto.